Maštovito, zanimljivo, uzbudljivo!

Zagreb i njegova okolica nepresušan su izvor priča i legendi idealnih da budu scenarij za maštovite incentive. Profesionalne turističke agencije nude programe utemeljene na zagrebačkoj povijesti ili pak izlete u bližu ili dalju okolicu grada te druga poznata hrvatska turistička odredišta.

Kad ste u Zagrebu, sve to Vam je nadomak!

Zagrebački vremeplov

Zagrebačka povijest, u znaku koje je Gornji grad, prepuna je priča i legendi koje žive uporedo sa sadašnjošću. Otkriti ih ili pak vratiti kotač vremena unazad - i još k tome u društvu sa slavnim ličnostima zagrebačke prošlosti i junacima romana - nezaboravan je doživljaj. Upalite, zajedno sa profesionalnim "nažigačima", svjetla zagrebačkih plinskih svjetiljaka, šećite gradom sa gradskim kroničarem - književnikom Augustom Šenoom ili pak otkrivajte intrige minulih stojeća kako ih je zabilježila književnica Marija Jurić Zagorka. Turističke su agencije osmislile programe koje će, dakako, dodatno prilagoditi željama i interesima gostiju. Doista, nezaboravno!

Zagreb kao da je naslonjen na šumoviti masiv Medvednice do čijeg se najvišeg vrha, Sljemena (1033 metra) može stići pješačkom stazom sa središnjega gradskog trga. Zapadni je dio Medvednice 1981. godine proglašen parkom prirode površine 228 km. Na Medvednici je - uz hotelski smještaj - mnogo planinarskih staza i planinskih domova koji izletnicima pružaju okrepu i prenočište. Među prirodnim zanimljivostima treba spomenuti i spilju Veternicu, jednu od najvećih u Hrvatskoj u kojoj je istraženo oko 6000 hodnika.

U Hrvatskom zagorju su i poznata svetišta kao što je ono Marije Bistrice, za Hrvate ono što je Francuzima Lurd, Portugalcima Fatima a Talijanima Loretto. Teško je reći koliko je Majka Božja Bistrička do sada molitvi uslišala, nesretnih usrećila, bolesnih ozdravila. Zna se samo da ih je bilo mnogo. I da njezino svjetlo i danas sjaji. Sve više. Trški vrh iznad Krapine u Hrvatskom zagorju mjesto je štovanja Majke Božje Jeruzalemske, zanimljivo i po tome što se na prostoru oko crkve Gospe Jeruzalemske u novije vrijeme održava i vozočašće a na stotine automobila prima blagoslov. Vrijeme čini svoje! Iznimno mjesto u životima stanovnika ovoga kraja, ali ne samo njima, zavjetna crkva sv. Marije Snježne, najvrednije djelo hrvatskog i jedno od najskladnijih djela srednjoeuropskog baroka. A nedugo poslije obilaska zagorskih svetišta, možete pješačiti zelenim zagorskim brežuljcima ili plivati u nekom od bazena ovdašnjih modernih i lijepo uređenih toplica bogatih turističkim sadržajima. Poznate vinske ceste gotovo su podjednak užitak za ljubitelje dobrog vina, hrane i lijepe prirode. A tek za one koji vole sve to zajedno!

Hrvatsko zagorje - Zelena Ogrlica

Okolica Zagreba lijepo je i zanimljivo područje bogato povijesnim spomenicima, s velikim mogućnostima za rekreaciju i bogatom gastronomskom ponudom. Omiljeno izletište Zagrepčana i njihovih gostiju je Samobor, poznat zbog ljepote toga gradića, vinskih cesta Plješivičkoga gorja ali i zbog ukuspnog kolača - samoborskih kremšnita. Gostima je po mnogočemu zanimljivo područje sjeverozapadnog dijela zemlje, Hrvatskog Zagorja. Zeleni brežuljci s razbacanim crkvicama, romantični dvorci i termalni izvori, predaje i legende, povratak izvornom životu kakav se pamti samo u pričama i o kojem se uči iz knjiga... sve je to idealna pozornica za maštovite programe koji na pravi način udružuju ugodno, zanimljivo i - ukusno. Naime, vinske ceste i restorani sa specijalitetima ovoga kraja početak su i završetak svakog putovanja.

Zimi omiljelo sanjkalište i skijalište, na kojem se održavaju i skijaška natjecanja, ljeti je okrepa zbog temepratura i do šest stupnjeva nižih od gradskih. Štap za šetnju,. sanjke ili skije obavezni su rekviziti a snovi i priče one iste: i slavna skijašica svih vremena, olimpijka Janica Kostelić, njezin brat Ivica Kostelić - također olimpijac, baš su na Sljemenu svladavali svoje prve skijaške korake…pa su se sa sljemenskih padina vinuli do svjetskih pobjedničkih postolja!

Poslije doline Loire, tu je najveća europska koncentracija dvoraca što će omogućiti bijeg u jedinstven svijet romantike. Hrvatsko je zagorje, naime, prema gustoći spomenika graditeljstva, osim jadranskog prostora, najbogatije spomeničko područje u Hrvatskoj. Zaštićeno je oko 275 spomenika kulture od čega dvadesetak dvoraca i kurija. Izgradnja je dvoraca na ovom prostoru započela već potkraj 16. stoljeća, razmjerno rano čak i za europske prilike. Većina ih je ipak nastala u drugoj polovici 17. i u 18. stoljeću kada se grade pod neposrednim utjecajem srednjoeuropske, austrijske varijante graditeljstva.

Na ovim se prostorima povijest ispisuje tisućljećima. U Hušnjakovom brdu kraj Krapine pronađeni su ostaci paleolitskog čovjeka, poznatoga kao Krapinski pračovjek. Ovo je nalazište dostupno turistima i nezaobilazna je točka obilaska. I brojni drugi nalazi iz kamenog i brončanog doba govore da je ovaj kraj nastanjen već u prethistoriji. Prošlost je, bez ovostoljetnih civilizacijskih tekovina zaustavljena u Etno-selu Kumrovec, pružajući Vam prigodu da barem za neko vrijeme zaustavite sat. Na prošćenjima, što će ih domaćini prirediti za pojedine svetke, vjerni će pratioci biti licitari i tombola, medovina i vrtuljci, prošlost i sadašnjost. Koliko scenarija za nezaboravne incentive priče!

Barokni Varaždin

Nedaleko Zagreba je i barokni grad Varaždin, kojeg zovu i "malim Bečom", gradom glazbe…Iako burne prošlosti, Varaždin je sačuvao jedinstveni Stari grad i mnoga druga divljenja vrijedna zdanja i spomenike, među kojima ističemo kazalište iz 1861. godine, bogatu galeriju slika, muzej i arhiv te park-groblje, znalci kažu najljepše u Europi. U ovom gradu se održava i nadaleko poznate i cijenjene priredbe ozbiljne glazbe - Varaždinske barokne večeri te Špancir-fest, i izvan granica zemlje poznata mnifestacija uličnih šetača i priredaba te oživljavanja priča i običaja iz varaždinske povijesti.  

Krenimo dalje!

Zahvaljujući prometnoj povezanosti auto-cestama i zrakoplovima, iz Zagreba su mogući i jednodnevni izleti do turističkih atrakcija koje svake godine privlače mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta. Otkrivanje odredišta koja nisu samo hrvatska nego i vrijedna svjetska prirodna i kulturna baština zanimljivo je putovanje čije su nezaobilazno odredište Plitvička jezera, svega 140 kilometara udaljena od hrvatske metropole.

Riječ je o Nacionalnom parku sa 16 prekrasnih jezera povezanih sa čak devedeset i dva slapa. Plitvička jezera su iznimno prirodno blago pod UNESCO-vom zaštitom. Manje od dva sata od Zagreba udaljena je i Opatija, poznato ljetovalište i zimovalište čija je turstička povijest započela sredinom 19. stoljeća a prvi se hotel, Kvarner, otvara 1884. godine Koncem 19. stoljeća nalazila se Opatija na desetome mjestu od 243 lječilišta austrijskog dijela Monarhije. A već 1907. godine u jakoj konkurenciji izbila je na drugo mjesto (iza Karlovih Vary). Opatiju su posjećivali gotovo svi članovi austro-ugarske carske obitelji, na čelu s carem Franjom Josipom. U raskoši secesijskih palača, parkova u kojima su jedne do drugih biljke iz cijeloga svijeta ili pak na jedinstvenom, 12 kilometara dugom šetalištu uz more Opatija doista jeste odredište zanimljivo u svako doba godine. Tu su, uz stare, izgrađeni i novi hoteli a gostima je na raspolaganju i mnogo restorana. Opatija i cijela njezina rivijera iznimno su privlačno turističko odredište koje - zahvaljujući obogaćenim sadržajima za odmor i rekreaciju - novom snagom ispisuje turističke stranice.