Zagrebačka priča

Zagreb, glavni grad Republike Hrvatske, jedan je od najstarijih europskih gradova ali i jedna od najmlađih europskih metropola. O dugoj povijesti govori podatak da je njegova biskupija osnovana 1094. godine a 1242. godine proglašen je slobodnim kraljevskim gradom. Nastao je na mjestu gdje se posljednji obronci Alpa spajaju s rubovima panonske doline, stvarajući obroncima planine Medvednice (najviši vrh je Sljeme visine 1035 m, inače omiljelo izletište Zagrepčana) i dolinom rijeke Save prostor idealan za izrastanje grada.

Danas gotovo milijunski, Zagreb je administrativno, gospodarsko, diplomatsko i kulturno središte zemlje. On je i sveučilišni centar sa četrdesetak visokih i viših škola i preko 40.000 i studenata te dugom tradicijom: prvu je svjetovnu gradsku školu dobio još sredinom 14. stoljeća, početkom 16. stoljeća utemeljena je prva gimnazija a u drugoj polovici istoga stoljeća sveučilište!

Zagreb je grad znanosti i kulture. U njemu djeluju vrhunski znanstvenici i umjetnici čije djelovanje obogaćuje ne samo hrvatsku nego i svjetsku baštinu Grad ima pedesetak muzejsko-galerijskih prostora i privatnih zbirki te 20-tak kazališnih i glazbenih scena. Najstarije je Hrvatsko narodno kazalište čiju je neobaroknu zgradu 1895.godine otvorio car Franjo Josip I.

Od proljeća do jeseni mnoge se priredbe i izložbe događaju na otvorenom te su prava atrakcija za posjetitelje i zaslužne su za posebnu atmosferu grada. Najvažnije zagrebačke kulturne institucije i mnogi hoteli, od kojih velik dio i u sastavu međunarodnih hotelskih lanaca, smješteni su u samom središtu grada, u pješačkoj zoni koja je - kada to vrijeme dozvoljava - vjerojatno najveći europski kafić na otvorenom. Tu su i druge atrakcije kao što je živopisna tržnica na otvorenom - jedna od posljednjih u Europi, koja je apsolutno prvorazredni doživljaj za sve koji dođu u Zagreb. Tu ćete osjetiti već pomalo zaboravljene mirise i okuse djetinjstva te uživati u šarenilu … Iako kulturom i zemljopisnim položajem srednjoeuropski, arhitekturom barokni, Zagreb u mnogočemu živi mediteranskim načinom života. I baš zbog tog spoja on je - priznaju to njegovi gosti - grad specifičnoga šarma i gostoljubivih, srdačnih ljudi. Mnogi kažu, bez konkurencije! Šetnja Zagrebom zanimljivo je i ugodno putovanje kroz povijest i sadašnjost.

Najduža zagrebačka ulica, Ilica, dijeli stari i romantičan Gornji grad od mlađeg i uvijek poslovno užurbanog Donjeg grada. Najstariji dijelovi, Gradec i Kaptol iz kojih je Zagreb izrastao, ubrajaju se među najljepše sačuvane secesijske jezgre u Europi. Gornji i Donji grad povezuju i Kamenita vrata, još jedna prepoznatljiva zagrebačka razglednica koja se povezuje uz legende i vjerovanja, vjeru i mir. Za jedne, najprepoznatljiviji dio Zagreba je neogotička Zagrebačka katedrala smještena na trgu Kaptol, koja je - iako je nastajala stoljećima - današnji oblik dobila potkraj 19. stoljeća.

U njezinoj je riznici pohranjeno neprocjenjivo blago, predmeti iz vremena od 11. do 19. stoljeća. . Zagrepčani s osobitim ponosom pamte da je 1994. godine, u vrijeme proslave devetstote obljetnice Zagrebačke nadbiskupije, svečanu misu u zagrebačkoj Katedrali predvodio - za prve od dvije posjete gradu - Papa Ivan Pavao II. Drugi će pak najviše pamtiti uvijek živ središnji gradski Trg bana Josipa Jelačića ili pak zagrebački Louvre - Muzej Mimara. Među zagrebačkim je znamenitostima i najstarije zagrebačko groblje Mirogoj koje je otvoreno 1876. godine.

Zbog monumentalnih neorenesansnih arkada, grobova istaknutih osoba hrvatskog političkog i kulturnog života te velikog broja nadgrobnih spomenika - djela poznatih autora, Mirogoj je nezaobilazno odredište mnogih gostiju grada. Zagreb je i poprište mnogih kulturnih i drugih međunarodnih priredaba s kojima intenzivno živi. Grad koji ima toliko mladih predodređen je da bude i izrazito sportski grad s mnogim sportskim objektima ali i europskim i svjetskim prvacima u mnogim sportovima. Mnogo od njih osvajali su postolja na najprestižnijim sportskim priredbama. Putovanje Zagrebom ovime nije završilo. Možda ćete ga najbolje upoznati u šetnji gradom, uz cappuccino u nekoj od mnogobrojnih gradskih kavana. Najveća vrijednost ovoga grada za mnoge je ipak njegova atmosfera i ljudi zbog kojih nikad niste sami. Zagreb ima priču i srce, veliko srce.